ПРЕТСТАВИ

Jul
6
,,Љубов и интрига“
Датум и час на претстава
07/06/2017 20:00
07/06/2018 22:00
Последна резервација
07/06/2018 18:00
Слободни седишта
0 / 270
Локација
Театар Куманово
Theater - Kumanovo, Sv. Kiril i Metodij, Kumanovo, Municipality of Kumanovo, Macedonia (FYROM)
Детали
Возраст на посетители
All
Информации за претставата

“Интрига и љубов” Шилер ја пишува 1784 г. за да се пресмета со лажниот морал на аристократијата, во одбрана на слободата на поединецот. Таа е остра критика на тогашната владеачка класа и нејзините махинации со јасни политички пораки. Универзалната приказна ја следи чистата љубов на двајца млади од различни општествени слоеви чиј трагичен епилог е последица на манипулациите, трговијата со емоциите и слободата на поединецот. Таа е во рацете на бесрамни манипулатори кои тргувајќи со неа сакаат да обезбедат што повисока општествена позиција и материјална корист. Посегнувајќи по индивидуалната слобода тие всушност посегнуваат по нивните животи. Ова е претстава за украдените животи на генерации млади луѓе од страна на манипулатори во нивната бескомпромисна борба за власт. Драмата изобилува со силни романтични чувства на кои од денешен аспект сме склони да гледаме со потценување залажувајќи се себеси дека има нешто друго, поважно од љубовта. Токму тука доаѓаме до главниот мотив да се зафатам со овој текст – Љубовта како референтна точка од која треба да се промислуваат општеството и светот. (режисер Љупчо Ѓоргиевски)

Режија и адаптација: Љупчо Ѓоргиевски, според мотиви на Фридрих Шилер.

Сценографија – Валентин Светозарев 

Костимографија – Андреј Ѓоргиевски 

Актерска екипа: Нина Максимова, Марко Трајковиќ, Горан Илиќ, Kети Дончевска Илиќ, Јордан Витанов, Антонио Димитриевски, Александра Пешевска, Мирослав Петковиќ.

Настапуваат
Mирослав Петковиќ
актер
Performer details are not available
Нина Максимова
актер
Performer details are not available
Maрко Трајковиќ
актер
Performer details are not available
Александра Пешевска
актер
Performer details are not available
Антонио Димитриевски
актер
Performer details are not available
Горан Илиќ
актер
Performer details are not available
Кети Дончевска Илиќ
актер
Performer details are not available
Локација
Театар Куманово
Theater - Kumanovo, Sv. Kiril i Metodij, Kumanovo, Municipality of Kumanovo, Macedonia (FYROM)
Can hold 270 people
Следни претстави